De weg naar 0

Onze duurzame werkwijze

Hoe werkt het?

Optimalisatie

Voor het klimaat

Minder dataverkeer betekent minder CO2. We optimaliseren onze websites zodat ze zo klein mogelijk zijn.

Voor jou

Hoe kleiner de website, hoe sneller deze is. Dit betekent voor jou hogere conversies en een betere ranking op Google.

Bouwproces

Voor het klimaat

Traditionele websites genereren bij ieder bezoek de pagina. Ons proces werkt andersom. Na iedere wijziging genereren we alle pagina's. Veel efficienter en veiliger!

Voor jou

Schaalbaar en veilig. Plotselinge pieken met veel bezeoekers? Jouw website blijft altijd snel en online. Daarnaast zijn er veel minder aanvalsmogelijkheden.

Groene servers

Voor het klimaat

We hebben gekozen voor een duurzame partner voor het hosten van onze websites. Met een wereldwijd efficient netwerk.

Voor jou

Dit betekent voor jou dat je website overal ter wereld even snel is. Voor zowel bezoekers in Nederland als in Australië.

Compensatie

Voor het klimaat

Eens per jaren calculeren we het aantal dataverkeer en planten we samen met onze klant bomen om het resterende CO2 saldo te compenseren.

Voor jou

Laat je klanten zien dat je een bewuste ondernemer bent. Wellicht maakt dit net het verschil tussen jou of de concurrent!

We proberen onze websites en applicaties zo duurzaam mogelijk te maken aan de hand van vier bouwstenen. Het is erg ingewikkeld om de exacte CO2-uitstoot van een website te berekenen. We vinden het onderwerp echter erg interessant en doen actief onderzoek om onze methode te kunnen verbeteren. Heb je een idee om ons proces te verbeteren? Laat het ons vooral weten!

Optimalisatie

De eerste meting begint bij het gewicht van de pagina. Dat betekent hoeveel bytes er worden verzonden van de server naar de browser van de bezoeker. In 2020 was het gemiddeld paginagewicht 1,97 MB, een toename van 36% ten opzichte van 2016.

We zullen samen met onze klant een budget afspreken voor het gewicht van iedere pagina. We proberen bij elk element na te denken wat voor invloed het kan hebben op de voetafdruk van de website. Een bijkomend voordeel is dat je website hierdoor ontzettend snel zal laden, wat een positieve invloed kan hebben op je conversieratio en positie op zoekmachines zoals Google.

Energieverbruik tijdens het bezoek

Daarnaast kan het ook zijn dat er rekenkracht nodig is tijdens het bezoek van een website, bijvoorbeeld om video’s af te spelen, berekeningen te doen of effecten en bewegingen te gebruiken. We houden bij het ontwikkelen rekening met deze zaken.

Bouwproces

Traditionele websites genereren bij ieder bezoek de pagina. Hiervoor is rekenkracht nodig en dit kost energie. Ons proces werkt juist andersom. Na iedere wijziging genereren we alle pagina's van jouw website. Deze staan vervolgens klaar voor de bezoeker. Deze methode wordt ook wel de JAMstack-methode genoemd. Deze methode is meer dan 20 keer efficiënter dan een standaard Wordpress-installatie zonder cache. Deze methode is niet alleen duurzamer en een stuk sneller: hij is ook nog eens veiliger. Doordat het Content Management Systeem gescheiden is van de website die online staat, zijn er vrijwel geen mogelijkheden om de website zelf te hacken of deze te infecteren met spyware.

Serverless techniek

Vaak zijn er ook functionaliteiten nodig die draaien op een onderliggende server. Denk aan het verwerken van een betaling in een webshop. Wij maken gebruiken van een speciale techniek waarbij de functionaliteiten alleen geactiveerd worden, wanneer deze nodig zijn. Hierdoor heb je geen server die constant aanstaat en eigenlijk niet in gebruik is. Daarnaast heeft deze techniek ook een groot voordeel: het schaalt oneindig. Als je webshop dus ineens een piek ziet in het aantal bezoekers en erg veel betalingen moet verwerken, dan blijft je website even snel en zal deze niet bezwijken onder een plotseling hoog volume.

Groene servers

Wij hebben ervoor gekozen onze website te hosten op het netwerk van Cloudflare. Ze maken zoveel mogelijk gebruik van groene stroom en proberen hun uitstoot te compenseren door het aanschaffen van zogenaamde Renewable Energy Certificates (“Hernieuwbare energiecertificaten” of “REC’s”). Cloudflare is een van de eerste organisaties die heeft aangegeven een zo duurzaam mogelijke CDN op te zetten. REC’s zijn niet perfect maar zeker een stap in de goede richting. Lees hier meer over het duurzaamheidsbeleid van Cloudflare.

Een aantal van onze oudere projecten die wij nog gemaakt hebben onder de naam Witweb staan gehost op Netlify. Ze gebruiken verschillende servers van Google, Amazon en Microsoft. Deze bedrijven hebben alle drie aangegeven te gaan voor 100% duurzame energie. Google heeft dit momenteel al gerealiseerd en Amazon en Microsoft op bijna al hun servers in Europa.

Ondanks dat Netlify in ieder geval in Europa vrijwel alleen maar groene servers gebruikt, hebben we toch besloten om over te gaan op Cloudflare. Aangezien we weinig controle hebben over met welke partijen Netlify werkt, gebruiken we voor nieuwe projecten Cloudflare en zullen we oudere websites en applicaties de komende tijd overzetten.

Afstand en Content Delivery Networks

Ook de afstand tussen de server en de locatie van de bezoeker is belangrijk. Hoe groter de afstand die de data moet afleggen, hoe meer netwerken van internetproviders de data moet doorkruisen en hoe meer energie het kost.

Om dit te beperken, maken wij gebruik van een Content Delivery Netwerk (CDN). Een CDN zorgt ervoor dat de website of applicatie wordt geplaatst op verschillende servers die over de hele wereld verspreid staan. Het netwerk kiest automatisch de server die het meest in de buurt ligt van de bezoeker. Naast het feit dat dit minder energie kost, zorgt het er ook voor dat de website overal snel geladen kan worden

Compensatie

Aangezien alle elektriciteit op hetzelfde netwerk zit en je daarom nooit kunt spreken van 100% CO2-neutrale energie, zul je zelfs met een groene server nog CO2 uitstoten. We kunnen op jaarbasis het dataverkeer van onze websites berekenen en samen met de klant een plan bedenken om deze uitstoot te compenseren, bijvoorbeeld door bomen te planten. Uiteraard zullen wij als Zifera hier ook een bijdrage aan leveren.

Bron: Sustainable Web Design van Tom Greenwood

Samenwerken? Neem contact op.

Zifera
Bisschop Hamerstraat 11
6511 NA Nijmegen
KvK: 71040900

info@zifera.nl

© Zifera